Son yıllarda artan kene vakalarına karşı atom karıncaların etkili olduğu belirlendi.
Sağlık Bakanlığı ve Orman Bölge Müdürlüğü, yaptığı araştırmada, atom karıncaların keneleri kısa sürede öldürerek parçaladığını tespit etti. Bakanlık, şartların tutması halinde atom karıncalarını kene vakalarının sıkça yaşandığı bölgelere taşıyacak.
Eskişehir Orman Bölge Müdürlüğünün, bin 700 rakımlı Çatacık ormanlarındaki kırmızı karıncaların (Formica Rufa) keneleri yediği açıklaması Sağlık Bakanlığını harekete geçirdi. Orman Bölge Müdürlüğü ile birlikte özel bir ekip kuran Sağlık Bakanlığı, konuyu teyit etmek için çalışma başlattı. Bakanlık ve Orman bölge yetkilileri, topladıkları keneleri, Çatacık ormanlarında yaşayan kırmızı karıncaların yuvasının yanına bıraktı. Ekipler, halk arasında atom karınca olarak da tanımlanan bölgedeki kırmızı karıncaları bir süre kamera ile takibe aldı. Yapılan takipte, kırmızı karıncaların yuvaların yakınlarına bırakılan keneleri yediği tespit edildi. Birkaç saniye içinde, kenelere hücum eden karıncalar, salgıladıkları formik asit ile anında keneleri öldürerek, yuvalarına taşıdılar. Atom karıncaların keneleri yedikleri kameralar tarafından kayıt altına alınarak fotoğraflandı. Elde edilen görüntüler Sağlık Bakanlığına gönderildi. Sağlık Bakanı Recep Akdağ ve beraberindeki heyet, yapacakları incelemede, şartların oluştuğu belirlenirse atom karıncalarını kene olaylarının görüldüğü kentlere taşıyacak. Buralarda karıncaların çoğalmaları sağlandıktan sora doğaya bırakılacak. Böylelikle son yıllarda birçok insanın ölümüne neden olan kenelerin karıncalar tarafından yok edilmesi sağlanacak.
Eskişehir Orman Bölge Müdürü Sıtkı Küçüköz, halk arasında atom karınca olarak bilinen kırmızı orman karıncaları ile kuşların yıllardır böceklerle mücadelelerinde kendilerine büyük katkı sağladığını söyledi. Atom karıncaların keneleri de yediğini önceki yıllarda bazı kaynaklarda okuduklarını kaydeden Küçüköz,"Bu konuda biz daha önce denemeler yapmış ve olumlu sonuç almıştık. Şimdi de Sağlık Bakanlığının isteği ile bir deneme yaptık. Gördük ki karıncalar keneleri öldürerek, yuvalarına taşıdı." dedi.
Atom karıncalarının belli bir rakımın altında yaşadığını belirten Küçüköz, "Karıncalar yuvanın etrafındaki 80 metre çapında bir alanda bulunan bütün böcekleri topluyorlar. Bu konu ciddiye alınıp araştırılmalı" dedi.
İl Sağlık müdürlüğü yetkilileri de elde edilen verilerin Sağlık bakanlığına gönderildiğini ve konuyla alakalı geniş açıklamanın daha sonra yapılacağını vurguladı. Yetkililer, "Durumu görüntülerle belirledik. Kayıtlar Ankara ya gönderildi. Şartlar uyarsa söz konusu karıncalar kene vakalarının yaşandığı bölgelere taşınarak, çoğalması sağlanabilir" ifadesini kullandı.
Kırmızı Orman karıncası ormanların sigortası
Formica Rufa denilen kırmızı karıncaların adeta ormanların sigortası konumunda olduğunu dile getiren Küçüköz, "Karıncalar, ağaçlara zarar veren böceklerle beslenmektedir. Bu nedenle ormanlarımızın sağlıklı kalmalarının sigortası konumundadır. Karıncalar yuvalarının 80 metre etrafındaki her türlü ergin böcek, tırtıl, yumurta, pupa ve çeşitli bitki bitlerini yiyor." ifadesini kullandı.
Etobur bir canlı olan atom karıncaların püskürttüğü formik asitle önce avını etkisiz hale getirip sonra parçalayarak yediğini anlatan Küçüköz, "Söz konusu karıncalar, bin metrenin üzerindeki ibreli ormanlarda yaşar. Hektarda 10-15 adet yuva yapar. Toprak altında galeriler açar, kışı 1-2 metre derinlikte geçirir. Atom karıncaların en büyük düşmanı ise domuz, ayı, tilki, sansar ve farelerdir." şeklinde konuştu.