Meme kanseri kadınlarda en sık görülen kanser türlerinden biri. Ancak pek çok kanser türünde olduğu gibi özellikle de meme kanserinde erken tanı ve tedavi hayat kurtarıyor. Meme kanseri riski yaş ile birlikte artıyor. Kadınların kendilerini muayene etmeleri ve memede ya da koltuk altında herhangi bir kitle hissettiklerinde hemen hekime başvurmaları gerekiyor.
Meme başından gelen kanlı akıntı, ileri evrelerde portakal kabuğu gibi deride ödem, meme derisinin içeriye doğru çekilmesi gibi belirtilerin görülebildiğini söyleyen Anadolu Sağlık Merkezi Tıbbi Hizmetler Direktörü, Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Metin Çakmakçı, önemli olanın ise hiçbir şikayet ve belirti olmadan tarama testlerinde kanseri daha çok küçükken yakalayabilmek olduğunu belirtiyor.
Her kadının 40 yaşından sonra düzenli olarak mammografi çektirmesinin önemine işaret eden Prof. Dr. Metin Çakmakçı, mammografinin tümörleri görme oranının yaklaşık yüzde 85 olduğunu söylüyor. Gerek duyulduğunda daha ileri bir tarama yöntemi olan MR’a da başvurulabildiğini ifade eden Prof. Dr. Çakmakçı, erken tanı için anne ya da teyze gibi yakınlarında meme kanserine rastlanan kişilerin hekim kontrolüne daha sık gitmeleri gerektiğine dikkat çekiyor.
Meme kanseri, deri kanserinden sonra kadınlarda en sık görülen kanser türü. Kansere bağlı ölüm nedenlerine bakıldığında akciğerden sonra ikinci sırada kadınlarda meme kanseri geliyor. Yeni doğmuş bir kız çocuğunun ömrü boyunca meme kanserine yakalanma riski yüzde 13 gibi yüksek bir oranı teşkil ediyor.
Avrupa CyberKnife Klinik Sempozyumu’nda da meme kanseri konuşuldu
Meme kanserinin tedavisinde ise cerrahi, ilaç tedavisi (kemoterapi ile hormonal tedavi) ve radyoterapi gibi seçenekler kullanılıyor. Dünya onkologları, tedavide daha iyi sonuçlar alabilmek için araştırmalarını sürdürüyor.
Geçtiğimiz günlerde Anadolu Sağlık Merkezi’nde uluslararası bilim insanlarını bir araya getiren ve kanser tedavisinde umut verici gelişmelerin ortaya konulduğu Avrupa CyberKnife Klinik Sempozyumu’nun da en önemli gündem maddelerinden birisini meme kanseri oluşturdu. Günümüzde, meme kanseri vakalarında radyasyon tedavisi ameliyat sonrasında tüm memeye ve daha sonra da ek doz olarak sadece tümörün olduğu noktaya verilirken, gerçekleştirilen yeni bir çalışma ile meme kanseri vakalarında ek doz olarak verilen ikinci doz ameliyat öncesinde tümöre CyberKnife ile veriliyor. Ve patolojik yanıtta da yaklaşık yüzde 10’luk bir artış sağlanıyor. Bu çalışma da meme kanserinde artık CyberKnife yönteminin daha fazla rol oynayacağına işaret ediyor.
Her kadın, 40 yaşından sonra düzenli olarak mammografi çektirmeli.

Her kadın, 40 yaşından sonra düzenli olarak mammografi çektirmeli.
Etiketler: Sağlık
SON EKLENEN GALERİLER
Diğer Haberler


ÜYE İŞLEMLERİ
ÜYE İŞLEMLERİ
- 17:16 - Eskişehir Sağlık Sen'den Ankara Çıkarması
- 17:09 - Hidamet Asa: Piyasa şartlarını gözetmezsek batarız
- 17:01 - Yerel medya semineri sona erdi
- 16:56 - Olaylar Suriye'nin iç meselesidir
- 16:48 - Rampaya çıkan otomobil kaydı, yaşlı adam öldü
- 16:27 - Bursa’da Öğretmenler Günü törenleri başladı.
- 15:34 - TÜLOMSAŞ Genel Müdürü Avcı: Alanımızda sektör lideri olacağız
- 15:26 - Öğretmenler Günü'nde, okulun eşyalarını taşıdılar
- 15:25 - Kent Konseyi görev dağılımı yaptı
- 15:16 - Educaturk Bursa Yüksek Öğretim Günleri başladı
- 15:15 - MÜSİAD Bursa Şubesi sanayici-üniversite işbirliği için kolları sıvadı.
- 14:46 - Arınç: Suriye’ye müdahale etmeyeceğiz
- 14:30 - Atilla Gülsar, beraberindeki heyet ile Bursa Valisi Şahabettin Harput’u ziyaret etti.
- 14:14 - Bülent Arınç, ilgi gören tiyatrocuları kıskandı.
- 12:58 - Bursaspor, Kardemir D.Ç. Karabükspor maçı hazırlıklarını sürdürüyor.
Tüm Hakları Saklıdır © 2008 Vilayet 26 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 000 000 00 00
Tel : 0 000 000 00 00