Afyon Kocatepe Üniversitesi(AKÜ) tarafından üzerinde çalışılan ve 4 yıl sonra tamamlanacak proje ile yıldırım çarpmasının uçaklara hasar vermesi önlenecek.
AKÜ, Avrupa Birliği (AB) Komisyonu tarafından desteklenen ve ana yüklenici Airbus olan toplam 50,95 milyon euroluk ‘akıllı uçak’ projesinin ortakları arasında yer aldı. AB’nin desteklediği ve havacılık alanında en prestijli projesi kabul edilen çalışma 2015 yılında tamamlanacak. Projeye göre uçakların ana gövdesi ve kanatlarında yapısal değişikler sağlanarak uçak ağırlığının ve operasyon maliyetlerinin azaltılması, performansının artırılarak yakıt tüketimi ve havaalanı yakınlarında hava trafik gürültüsünün azaltılması hedefleniyor. AKÜ, yıldırım çarpmasının uçaklara hasar vermesinin önlenmesi projesi üzerine görev aldı.
AKÜ’NÜN PROJESİ İLE YILDIRIM ÇARPMASI UÇAKLARA ZARAR VERMEYECEK
AKÜ Uluslararası İlişkiler Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Ömer Soykasap, üniversite olarak üzerinde çalıştıkları proje ile yıldırım çarpmasının uçaklarda büyük hasar ve yangınlara neden olmasının önüne geçileceğini söyledi. Mevcut uçaklarda bu tür hasarları anında tespit edecek sistemler bulunmadığını ifade eden Soykasap, ancak bu arızaların uçağın hangara çekilerek periyodik bakımlarında tespit edilerek giderilebildiğini kaydetti. Soykasap, “Mevcut uçakların kanat ve gövdesi metalik kaplamalardan meydana geliyor. Yıldırım çarpması durumunda uçakta yanma ve içerisindeki elektronik cihazlarda ciddi arızalar meydana geliyor. Biz kanat ve gövde üzerine metal kaplama yerine elektrik iletkenliğini artıracak nano malzemeler öngörüyoruz. Yıldırım çarpması sırasındaki elektrik akımının bir şekilde uçağın alt tarafına iletilmesi, oradan da hava vasıtası ile yere iletilerek zararsız hale getirilmesi sağlanacak.” dedi.
Oldukça elektrik yüklü bir bulutun yakınından geçen uçağın yıldırımı tetikleyebileceğini belirten Soykasap, oluşan elektrik akımının uçağın bir ucundan diğer ucuna iletilmesi gerektiğini anlattı. Soykasap, şunları dile getirdi: “Bir uçak şayet yıldırım çarpmasından yeteri kadar iyi korunmamışsa uçağın yapısal elemanlarına ve uçak içindeki pek çok elektronik cihaza zarar verebilir. Korunan uçaklarda ise ışıkların kısa süreli yanıp sönmesi, oksijen maskelerinin inmesi, sesten dolayı yolcuların korkması gibi etkileri görülmektedir. Yıldırım etkisinden korunmak için uçak yüzeyleri elektrik iletkenliğine sahip olmalıdır. Eski tip uçaklarda yüzeyler iletken olan alüminyumdan yapılmıştır. Modern uçaklar ise alüminyuma göre daha hafif ve daha dayanıklı olan ancak elektrik iletkenliği düşük kompozit malzemeden yapılmaktadır.”
Proje kapsamında iletkenliği iyi olan karbon nano malzemelerin tasarlanacağını ifade eden Soyksap, kompozit yapının iletkenliğinin önemli ölçüde artırılarak, hem ağırlık azalmasına gidileceğini hem de yıldırımdan korunumun sağlanmış olacağını kaydetti.
SENSÖRLERLE HASAR ANINDA TESPİT EDİLECEK
Ömer Soykasap, yapıdaki kritik bölgelere fiber optik sensörler yerleştirilerek, yapıdaki deformasyonların ölçülebileceğini, böylece hasarın durumu ve yerinin anında belirlenebileceğini söyledi. Ayrıca kanatlara entegre edilecek bir sistemle kanatlarda oluşabilecek hasarın ultrasonik dalgalarla hızlı bir şekilde belirlenebileceğini kaydeden Soykasap, şunları söyledi: "Gövdede kapı etrafındaki hasarların belirlenmesi için ultrasoniksensörler, kablo ve elektrik bağlantıları parça imalatı sırasında yerleştirilecektir. Gövdede bulunan çeşitli panellerin yapısal sağlığı uçuş halinde gözlenecek, hasar toleransının artırılması ve yıldırım çarpmasına karşı koruma için nano takviyeli malzemeler kullanılacaktır."
AKÜ’nün uluslararası projesi yıldırımın uçaklara hasar vermesini önleyecek

AKÜ’nün uluslararası projesi yıldırımın uçaklara hasar vermesini önleyecek
SON EKLENEN GALERİLER
Diğer Haberler




ÜYE İŞLEMLERİ
ÜYE İŞLEMLERİ
- 17:16 - Eskişehir Sağlık Sen'den Ankara Çıkarması
- 14:17 - Başarılı girişimciler sırlarını anlattı
- 13:37 - Özdilek, 8. alış veriş merkezini Eskişehir'de açtı
- 13:29 - Kültür Turizm Zirvesi'ne Bursa damgası
- 13:26 - Tuğrul Aşkar: İkinci yarıda kulüplerin naklen yayın gelirleri düşebilir
- 12:56 - Kuşoğlu: Yaşanabilir sağlıklı bir çevre için toplumsal duyarlılık şart
- 12:48 - Bakan Şahin: Suçlulara ulaşırken vicdanları zedelemeyelim
- 12:41 - Kanuni’nin mektubu güvercinle Fransa Başkonsolosluğu'na gönderildi
- 12:15 - Hamile hırsızlık zanlısı, son işinde suçüstü yakalandı
- 12:03 - TÜDEF: Bankaların yeni yıl kredi reklamları vatandaşı aldatmasın
- 11:56 - ‘Bursa’da faylar aktif, depreme karşı duyarlı olunmalı’
- 11:14 - ‘Bursa’yı ulusala taşıyanlar’ Ekopol’de sorunları tartıştı
- 10:21 - Bursa E Tipi Ceza İnfaz Kurumu eğitimleri başladı
- 19:40 - Rektör Savaş: Çankırı’yı ikinci bir Eskişehir yapmak istiyoruz
- 19:39 - AKÜ’den Fransa’ya kınama
Tüm Hakları Saklıdır © 2008 Vilayet 26 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 000 000 00 00
Tel : 0 000 000 00 00