Yıldız Teknik Üniversitesi Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Kamu Ölçmeleri Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Zerrin Demirel, Türkiye'de hâlâ feodal toprak zenginliğinin devam ettiğini ve toprağın ticari olarak kullanıldığını söyledi.
Devlet Su İşleri (DSİ), Tarım Reformu Genel Müdürlüğü, Harita ve Kadastro Mühendisliği Ankara Şubesi ile AKÜ Harita Kulübü tarafından düzenlenen "Kırsal Kalkınma ve Arazi Toplulaştırma" panelinde konuşan Prof. Dr. Demirel, 1980 yılından bu yana toprağın artık sadece toplumsal değil aynı zamanda küresel kaynak haline geldiğini dile getirdi. Demirel, özellikle 1980'lerde ABD'nin de tarıma girmesiyle toprağın kıt kaynaklar arasına girdiğini kaydetti.
Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Harita Mühendisliği Bölümü Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Saffet Erdoğan ise Türkiye'de, kentlerde yaşanan hızlı büyüme ve beraberindeki göç olgusuyla yaşanan kaosun ardında yatan en önemli sebebin kırsal alanlar olduğunu açıkladı.
Doç. Dr. Erdoğan, hızlı nüfus artışı, küresel boyuttaki kirlenme ve bozulmaların özellikle kullanılabilir su kaynaklarındaki yaşanan azalma ve kirlenmeden ötürü tarım üretiminin dünyanın gündeminde önem kazandığını ifade etti. Türkiye'de ise kentlerde yaşanan hızlı büyüme ve beraberindeki göç olgusuyla yaşanan kaosun ardında yatan en önemli sebebin kırsal alanlar olduğunu bildirdi.
AKÜ Ahmet Necdet Sezer (ANS) Kampüsü Abdullah Kaptan Konferans Salonu'nda düzenlenen panelde, panelistler, kırsal alanlarda gerçekleştirilen arazi toplulaştırılması konusu ele alarak, kırsal gelişim hakkında bilgiler verdi.