Litvanya'nın Ankara Büyükelçiliği Müsteşarı Jolanda Krıskovıecıene, Türkiye'nin reformlarını ve gelişmelerini başarılı bir şekilde tamamlayarak Avrupa Birliği'ne (AB) gireceğini söyledi. Krıskovıecıene, Litvanya'nın, Türkiye'nin AB'ye girmesi konusunda gereken desteği vereceğini kaydetti.
Ülkesinin AB'ye 5 yıl önce girdiğini hatırlatan Müsteşar Jolanda Krıskovıecıene, AB standartlarına uyumun zaman aldığını bildirdi. Krıskovıecıene, Türkiye'nin bu uyum problemini yaşamayacağını bildirdi.
Afyonkarahisar Milli Eğitim Müdürlüğü ile Litvanya'nın başkenti Vilnius'un Silale Belediyesi ortaklığında dezavantajlı alanlarda eğitimle ilgili sorunları çözmek amacıyla hazırlanan "Life Tea: Social Bridges of Education: Yaşa, Hisset, Öğret" isimli projenin ilk toplantısı Çakmak Otel'de yapıldı.
Toplantıda konuşan Litvanya Ankara Büyükelçisi Müsteşarı Krıskovıecıene, bu yıl Avrupa'nın kültür başkenti olarak Litvanya'nın seçildiğini, 2010 yılının kültür başkentinin de İstanbul seçildiğini söyledi. Türkiye'nin, Litvanya için çok önemli olduğuna değinen Krıskovıecıene, "5 yıl önce AB'ye katıldık ve AB'de yeni bir ülkeyiz. Türkiye'de aday bir ülke olarak ortak olmamız için çok iyi. Umuyorum ki Türkiye başarılı bir şekilde reformlarını, gelişmelerini tamamlayarak AB'ye girecek. Litvanya'nın AB'ye uyumu biraz zaman aldı. Çünkü standartlara uyum sağlamanız 5 veya 6 yılı buluyor." dedi.
Bütün ülkelerin Kopenhang kriterlerine uyması gerektiğini ve bunun biraz zor olduğunu ifade eden Krıskovıecıene, Türkiye'nin en kısa zamanda Kopenhang kriterlerine uyum sağlayacağını söyledi.
Afyonkarahisar Milli Eğitim Müdürü Hidayet Yıldırım ise proje ortaklığının konusunun dezavantajlı alanlarda eğitimin sorunları ve bunların giderilmesi olduğunu söyledi.
Eğitimin feda edecek bir tek ferdi bile olmadığını dile getiren Müdür Yıldırım, eğitim paydaşlarının her birini de aynı düzeyde aynı derecede önemsediklerini ve hiç birinin katkısının diğerinden az olmadığını ifade etti.
Bu tür projelerin sağlayacağı en önemli yararın bir alışveriş olması olduğunu dile getiren Yıldırım, "Herkes elindeki iyilikleri bir değeri ile paylaşırsa her iki tarafta da iyilikler güçlenir, kazanan taraf olur diye düşünüyorum. Önyargıları yıkmak atomu parçalamaktan çok daha zor. Ayrıca bu tür projelerin insanların konuşmasını sağlayan, kültürlerin bir birleriyle, toplumların bir birleriyle yakınlaşmasını sağlayan projeler olduğunu düşünüyorum. Konuşma dünya barışının en önemli ilacıdır. Projenin başarılı olacağına inanıyorum." şeklinde konuştu.
Projenin bütçesinin 48 bin Euro'nun üzerinde olduğu bilgisine veren Yıldırım, bunun yüzde 20'li kısmını kendilerinin karşıladığını, 36 bin Euro'sunun AB fonlarından karşılandığını söyledi.
Afyonkarahusar'da 3 gün kalacak Litvanyalı heyet, toplantıların yanı sıra çeşitli ziyaretlerde bulunacaklar ve Afyonkarahisar tarihi ve turistlik yerlerini gezecek.