• BIST 9977.94
  • Altın 3097.455
  • Dolar 35.5577
  • Euro 36.5631
  • Eskişehir 1 °C
  • Ankara 3 °C
  • İstanbul 4 °C
  • İzmir 11 °C

Kontrbası öğrenciler üretti

Kontrbası öğrenciler üretti
Kontrbası öğrenciler üretti

Türkiye'de ilk kez Anadolu Üniversitesi Devlet Konservatuarı Yaylı Çalgılar Yapım Bölümü, kontrbas çalgı aletinin tamir ve üretimini yapmaya başladı. Yurtdışından tanesi 50 bin TL'ye alınan kontrbas, konservatuar bölümünün başarılı öğretmen ve öğrencilerinin hüneri sayesinde artık 4 bin TL'ye imal ediliyor.

Bu sayede okul çalgı aleti başına 46 bin TL kazanç sağlıyor. Eğitim için gelen öğrenciler de boş vakitlerini burada çalışarak değerlendirip meslek öğrenirken, harçlıklarını kazanıyor.

Daha çok senfoni orkestralarında kullanılan ve bu zamana kadar yurtdışından ithal edilen kontrbas çalgı aleti artık Türkiye'de üretilmeye başlandı. Türkiye'de bu zamana kadar yalnızca iki üniversitenin konservatuar bölümünde keman üretimi yapılıyordu. Son yıllarda yaptığı başarılı çalışmalarla adından söz ettiren Eskişehir Anadolu Üniversitesi Devlet Konservatuarı Yaylı Çalgılar Yapım Bölümü'nde, kemandan sonra şimdi de kontrbas üretimine başladı. Yurtdışından alınan söz konusu çalgı aletinin üretilmeye başlanmasıyla Türkiye'nin döviz kaybı da engellenecek. Bu sayede cihazların alımı ve tamiri için yurtdışına harcanan yıllık 350 bin Euro para böylelikle Türkiye'de kalacak. Okul ihtiyaçlarının giderilmesinin ardından söz konusu çalgı aleti, diğer üniversitelerdeki konservatuarlara da satılacak.

DOÇ. DR. YAYGINGÖL: KONTRBAS ÜRETİMİYLE ÜLKEMİZ DÖVİZ TASARRUFU SAĞLAYACAK

Anadolu Üniversitesi Devlet Konservatuarı Yaylı Çalgılar Yapım Bölüm Başkanı Doç. Dr. Hasan Sami Yaygıngöl, Türkiye'de kontrbas üretiminin ilk kez 2009 yılında kurdukları atölyede yapılmaya başlandığını söyledi.

Kontrbasın senfonik orkestraların en önemli çalgı aletlerinden olduğunu belirten Doç. Dr. Yaygıngöl, "Söz konusu çalgı aleti yurtdışından 50 bin TL'ye alınıyor. Biz de bu paranın ülkemize kalması için bir proje hazırladık ve bu cihazı üretmeye ve tamirini yapmaya başladık. Kontrbası her türlü masrafı içinde 4 bin TL'ye mal ediyoruz." diye konuştu.

Akçaağaçtan yaptıkları bu çalgı aletini önce kendi konservatuarlarında kullanılacağını, ardından diğer üniversitelerin konservatuar bölümlerine satılacağını kaydeden Doç. Dr. Yaygıngöl, "Bu sayede hem üniversitelerimiz hem ülkemiz kazançlı çıkacak. Ülkemiz ve üniversitemiz büyük bir döviz tasarrufu sağlayacak." ifadesini kullandı.

Kontrbasların üretim ve tamirin de yapıldığı atölyede kendisinin başkanlığında 25 öğrencinin görev aldığını dile getiren Doç. Dr. Yaygıngöl, bu sayede öğrencilerinin de eğitim almak için geldikleri bölümde hem meslek öğrendiklerini hem de burada çalışarak harçlıklarını çıkardıklarını dile getirdi.

ÖĞRENCİLER HEM MESLEK ÖĞRENİYOR HEM DE PARA KAZANIYOR

Yaylı algılar bölümü 3. sınıf öğrencisi Murat Kurşunyar ise eğitiminden kalan boş zamanlarında atölye de çalışarak hem meslek öğrendiğini hem de harçlığını çıkardığını ifade etti.

Kontrbasın yapımında görevli Kurşunyar, geçtiğimiz aylarda atölyede bir keman ürettiğini ve bunun satışından elde ettiği parayla bir yıllık okul ve yurt giderlerini çıkardığına dikkat çekti.

Kontrbasın planının çiziminde görev alan konservatuar 3. sınıf öğrencisi Okay Cener de boş vakitlerinde ev'de oturmak yerine atölyede çalıştığını kaydetti.

Cener, "Derslerimden kalan boş vakitlerimde atölyede çalışıyorum. Çalgı aletlerinin yapımını öğrenirken, para da kazanmış oluyorum. Böylelikle aileme de yük olmuyorum. Okulu bitirince kendime özel bir atölye açacağım." açıklamasını yaptı.

Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2008 Vilayet 26 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 000 000 00 00