• BIST 9987.52
  • Altın 3132.29
  • Dolar 35.628
  • Euro 37.0353
  • Eskişehir 8 °C
  • Ankara 9 °C
  • İstanbul 14 °C
  • İzmir 17 °C

Keneleri yiyen atom karıncalar, düşük rakımlı bölgelere taşınıyor

Keneleri yiyen atom karıncalar, düşük rakımlı bölgelere taşınıyor
Keneleri yiyen atom karıncalar, düşük rakımlı bölgelere taşınıyor

Eskişehir'in bin 700 rakımlı ormanlarında yaşayan ve halk arasında kırmızı atom karınca olarak tanınan Formika Rufalar, keneyle mücadelede kullanılmak üzere yeni alanlara taşınıyor.

Eskişehir Orman Bölge Müdürlüğü, vatandaşları kenelerden daha iyi korumak için Sündiken dağları ile Çatacık ormanlarında bulunan atom karıncalarını düşük rakımlı bölgelere taşıyor. Bu karıncaların yaşaması için gerekli olanakları sağlayan Orman Bölge Müdürlüğü'nün oluşturduğu uzmanlar sabahleyin güneşin yeni doğduğu dakikalarda nakil işleminin startını verdi. Kolonide bulunan kraliçe karıncalardan 4 adedi yeni yuvaya taşındı. Kalan kraliçe karıncalar ise önümüzdeki günlerde düşük rakımlı yerlere taşınacak. Bu yöntemle keneleri yiyen atom karıncaların daha düşük rakımda yaşaması sağlanacak. Projenin başarılı olması halinde atom karıncalar, kenelerin yoğun olarak gözüktüğü bölgelere gönderilecek.

Yalnızca Eskişehir'in bin 700 rakımlı Sündiken ve Çatacık ormanlarında sarıçamlık alanda yaşayan kırmızı atom karıncalar, beslenmesinin yüzde 7'sini kene ve böcek yiyerek sağlıyor. Söz konusu karıncalar, ağaçları böceklerden kurtarırken keneleri de yiyerek üremelerini engelliyor. Karıncaların bulunduğu bölgelerde geçtiğimiz yılarda her hangi bir kene vakasının olmaması dikkat çekmişti.

Eskişehir Orman Bölge Müdürü Sıtkı Küçüköz, kırmızı karıncaların zararlı böceklerin yanı sıra keneleri de yediğini söyledi. Bu karıncalar sayesinde kene ve ağaçlara zarar veren böcekler konusunda olumlu sonuçlar aldıklarını belirten Küçüköz, bölgelerinde kene vakalarının çok azaldığını kaydetti.

Kırmızı karıncanın etobur olduğuna dikkat çeken Küçüköz, "Bu canlıların keneleri yediğini kitaplardan öğrendik. Beslenmelerinin yüzde 7'sini kene ve böceklerle sağlayan bu canlılar, ormanların yanı sıra insanları da bu zararlı böceklerden koruyor. Bir karınca kolonisi yılda 24 kilogram böcek ve kene türü yer." ifadesini kullandı.

Aldıkları olumlu sonuç üzerine 40 bin hektarlık alana 2 bin kırmızı atom karıncası için yuva oluşturdukları işaret eden Küçüköz, "Sündiken ve Çatacık bölgesinde daha fazla yaşayan bu karınca kolonilerini düşük rakımlı bölgelere taşımaya başladık. Eğer bu karıncalar düşük rakımlı bölgelerde yaşarlarsa değişik illerdeki ormanlık alanlara gönderilerek zararlı böceklere ve kenelere karşı kullanılabilecek." diye konuştu. 

Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2008 Vilayet 26 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 000 000 00 00