Dünyada son 45 yılda intihar girişimlerinin yüzde 60, Türkiye'de yüzde 53 oranında arttığı bildirildi. Kadınların, erkeklere göre daha fazla intihar girişiminde bulunduğu Türkiye'de intiharların sebeplerinin başında duygusal ve ekonomik nedenlerin ilk sırada yer aldığı belirtildi.
Kadınların duygusal, erkeklerin ise ekonomik nedenlerden dolayı intihar ettiği kaydedilirken, ekonomisi tarıma bağlı olan illerde intihar olaylarının daha az, gelişmekte olan illerde daha fazla görüldüğü vurgulandı. Buna bağlı olarak intihar oranının en yüksek olduğu kentlerin başında Manisa, Çanakkale ve Eskişehir, en düşük illerin Gümüşhane, Yozgat ve Tokat olduğu kaydedildi. En çok kadınların intihar girişiminde bulunduğu ancak ölmek istemedikleri, bununla çevresindekilere gözdağı vermek istedikleri ifade edildi.
Anadolu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Çalışma Ekonomisi Bölümü Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Zerrin Sungur, Türkiye'deki intiharlar üzerine bir çalışma yaptı. Sungur'un yaptığı çalışma sonunda ilginç bulgular ortaya çıktı. Sungur, her 40 saniyede bir intihar olayının, her 3 saniyede intihar girişiminin meydana geldiği dünyada, son 45 yılda intihar girişiminin yüzde 60 arttığını söyledi.
Türkiye'de intihar istatistiklerinin 1974 yılından beri tutulduğunu ifade eden Sungur, bu tarihten itibaren ülkemizdeki intihar olaylarında yüzde 53'lük bir artış olduğunu belirtti. Halk arasında intiharın, karmaşık ve kişisel bir davranış olarak görüldüğüne dikkat çeken Sungur, toplumsal ilişkilerin intihar eylemini etkilediğini dile getirdi.
Sungur, ekonomisi tarıma bağlı olan illerde intihar olaylarının daha az, gelişmekte olan illerde ise daha fazla görüldüğünü vurguladı. Buna bağlı olarak intihar oranının en yüksek olduğu kentlerin başında Manisa, Çanakkale ve Eskişehir'in geldiğini, intihar oranının en düşük olduğu kentlerin ise Gümüşhane, Yozgat ve Tokat olduğunu söyledi.
KADINLAR DAHA ÇOK İNTİHAR GİRİŞİMİNDE BULUNUYOR, AMA ÖLMEK İSTEMİYOR
Anadolu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Çalışma Ekonomisi Bölümü Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Zerrin Sungur, araştırmada kadınların erkeklere göre daha fazla intihar girişiminde bulunduğunu fakat erkeklerin daha kesin ve sonucu kati olan yolları tercih ettiğini kaydetti.
Sungur, "Kişi intihar eyleminde bulunmak istiyorsa seçtiği yöntem mevcut şartlara göre değişmektedir. Mesela kırsal kesimde yaşayan biri tarım ilaçları, evdeki çamaşır suyuyla intihar ederken, şehirde yaşayan biri mutfakta kullanılan gazı ve çeşitli ilaçları yutarak intihar girişiminde bulunuyor." dedi.
İntihar sebeplerinin kadın ve erkek açısından farklı olduğunu vurgulayan Sungur, kadınların genellikle duygusal ve bireysel nedenlerle; kıskançlık, hayal kırıklığı, ihanete uğrama, yalnızlık ya da evdeki huzursuzluklardan, erkeklerin ise ekonomik koşulların kötü olması nedeniyle intihar ettiğini ifade etti.
İntihar girişimlerinin ağırlıklı olarak 15- 24 yaş grubunda gerçekleştiğinin altını çizen Sungur, bekârların evlilere oranla daha sık intihar girişiminde bulunduğunu belirtti. İntihar girişiminin ekonomik bağımsızlığı olmayan kadınlarda sık görüldüğünü ifade eden Sungur, aslında bu kadınların ölmeyi değil hayatta kalmayı istediklerini, fakat koz olarak kullanabileceği tek yolun intihar girişimi olduğunu, bunu da beden yoluyla ortaya koyduğuna işaret etti. Kadının bunu yaparken bir tehdit mesajı gönderdiğini ifade eden Sungur, "Kadın ben ölürsem bundan sonra düzeniniz alt üst olur gibi bir tehdit dile getirmeye çalışıyor. İntihar girişimiyle yapmak istediği şey aslında ölmek değil hayatta kalma mücadelesi. Bunu intihar için seçtiği yöntemden anlayabiliyoruz." sözlerine ekledi.