• BIST 9715.86
  • Altın 3054.138
  • Dolar 35.4619
  • Euro 36.5762
  • Eskişehir 3 °C
  • Ankara 6 °C
  • İstanbul 6 °C
  • İzmir 9 °C

ESOGÜ'nün 2009 -2010 eğitim öğretim yılı başladı.

ESOGÜ'nün 2009 -2010 eğitim öğretim yılı başladı.
ESOGÜ'nün 2009 -2010 eğitim öğretim yılı başladı.

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Rektörü Prof. Dr. Fazıl Tekin, Türkiye'de, yeni bir üniversite ve yüksek öğretim algısı geliştirilmesi gerektiğini söyledi. Tekin, "Yüksek Öğretim Kurumları, hız ve performansı merkeze alan, seçkin ve nitelikli insanların çalıştığı, üniversitelerin bir yaşama alanı olarak yeniden tasarlandığı, yeni bir bilgi ekonomisi ve toplumu inşa etme çabasına katkı sağlayan bir anlayışla yeniden düşünülmesi gerekmektedir." dedi.

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi'nin 2009-2010 öğretim ve eğitim yılı düzenlenen törenle başladı. ESOGÜ spor salonunda düzenlenen törene, Vali Mehmet Kılıçlar, Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, Emniyet Müdürü Hanefi Avcı, Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fevzi Sürmeli, öğretim görevlileri ve öğrenciler katıldı.

Törende konuşan Prof. Dr. Tekin, dünyadaki değişmelerin üniversite eğitimi ve bu bağlamda geliştirilen eğitim müfredatlarını ve üniversite yönetim anlayışlarını da değişmeye zorladığını belirtti. Prof. Dr. Tekin, yüksek öğretimin, bürokratik ve elit yönetim anlayışlarından, hesap verebilirlik, toplum ve sosyal sorunlara karşı duyarlılık, etkililik, etkin yönetim, seçicilik ile performans göstergelerini ön plana çıkaran bir eğilim göstermeye başladığının altını çizdi. Prof. Dr. Tekin, şöyle devam etti: "Dünyadaki ve Türkiye'deki dönüşümler, yeni bir üniversite ve yüksek öğretim algısı geliştirmemizi zorunlu kılmaktadır. Yeni bakış açısına göre, yaratıcılık ve bilişim teknolojilerini merkeze alan ve bir bilgi ve yaratıcı toplum oluşturma amacına hizmet eden yeni bir yüksek öğretim söylem ve eylemini oluşturmamızı zorunlu kılmaktadır. Üniversitelerimiz, bilgi ekonomisi ve bilgi toplumuna hizmet eden, ilerleme ve ekonomik gelişmenin itici gücü olacak, yeni stratejiler belirlemesi gerekiyor. Türkiye'nin var olma stratejisi ile yüksek öğretim arasında bir ilişki vardır. Bu yüzden üniversiteler başarılı ve seçici olmak zorundadır."

Dünyada, ulusal bilim sistemleri ve kurumlarından evrensel bilim sistemlerine doğru bir eğilimin olduğunu, bu durumun bilgi ve bilimin ticarileşmesi, akademik çalışmaların endüstri ile bütünleşmesi anlamına geldiğini kaydeden Tekin, "Bu bağlamda, üniversitelerimiz bilgi ekonomisi ve yaratıcı toplum oluşturmada öncü rol alması gerekmektedir." dedi.

Artık Türkiye'nin de bu gelişmeler ışığında yeni bilgi üretim biçimlerini gözden geçirmesi gerektiğini vurgulayan Tekin, bu bağlamda yarınların güçlü Türkiye'sinin inşasına katkı sağlayacak, bilim politikalarını üretmesi gerektiğini dile getirdi. Yeni bilgi üretme politikalarının bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğini ifade eden Tekin, sözlerini şöyle sürdürdü: "Türkiye, üniversite ve bilim merkezli, bilim üretiminden disiplinler arası, toplumun bütün kurumlarının da katılımını içine alan yeni bir bilgi üretme stratejilerine doğru gitmeli. Yüksek öğretim kurumları, hız ve performansı merkeze alan, seçkin ve nitelikli insanların çalıştığı ve üniversitelerin bir yaşama alanı olarak yeniden tasarlandığı, yeni bir bilgi ekonomisi ve toplumu inşa etme çabasına katkı sağlayan bir anlayışla yeniden düşünülmesi gerekmektedir."

İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölüm Başkanı Prof. Dr. Metin Toprak'ın verdiği "Küresel Finansal Kriz ve Türkiye" konulu dersle ESOGÜ'nün 2009 -2010 eğitim öğretim yılı başladı. 

Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2008 Vilayet 26 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 000 000 00 00