Bursa Zihinsel ve Ruhsal Engeliler Derneği (ZEDEM) tarafından açılan ‘bez torba’ ve ‘hurç’ dikme kursuna katılan zihinsel engelli kursiyerler üretimde ‘biz de varız’ diyor. Bursa Atıcılar Mahallesi'nde bulunan Eğitim Vadisi Kampüsü'nde açılan kursa 28 kursiyer katılıyor.
Bir bez torba dikimi, bir hurç dikimi, bir psikolog ve 2 hizmetli ile yürütülen kursta, aile sıcaklığında eğitim alan zihinsel engelli kursiyerler, hem eğleniyor hem öğreniyor. Şu anda büyük oranda bez torba ve hurç dikimini öğrenen kursiyerler zamanla atölye kurup üretime başlamayı düşünüyor. Dikiş makinelerinden önceleri korkmasına rağmen daha sonra kullanmayı öğrenen zihinsel engelli kursiyerler daha çok eczane ve kuyumcular tarafından kullanılan bez torbalar ile evlerde kullanılan hurçlardan dikiyor. Diktikleri bez torba ve hurçlara kendi becerileri doğrultusunda süsleme yapan kursiyerler, hocalarının da takdirini kazanıyor.
Kurs hakkında bilgi veren Zihinsel ve Ruhsal Engeliler Dernek Başkanı Nejat Gürlük, “Derneğimiz bünyesinde düzenlediğimiz kursların 6'ncısını burada açtık. Mehteran kursundan sonra yaptığımız proje ile bez torba ve hurç dikme kursunu hayata geçirdik. Yaklaşık 28 çocuğumuz bu kursa geliyor. 15’i hurç, diğerleri ise bez torba dikimi yapıyor.” dedi.
Bez torba dikimi kursunu İş-Kur’un, hurç dikimi kursunu ise Bursa Valiliği İl Özel İdaresi’nin finanse ettiğini aktaran Gürlük, “Hurç dikimi projesi iki aylık olup tamamlanması için 15 günü kaldı. Diğerinin ise 4,5 ay kaldı tamamlanmasına. Çocuklar burada hem eğlenceli, hem de verimli bir kurs geçiriyor. Kursiyerler burada önce makine kullanmayı öğrendi. Daha sonra ürünler birer birer ortaya çıktı.” şeklinde konuştu.
Kursta dikilen torbaların daha çok eczaneler ve kuyumcular tarafından tercih edildiğini anlatan Nejat Gürlük, şunları ifade etti: “Bu torbalar çok amaçlı kullanılabiliyor. Üzerine çocuklar süslemeler yapıyor. Hurç dikimi ise evlerde bayanların kışlık giysi, yorgan, kazak gibi eşyalarını içine konarak kaldırıldı ürünler. Şimdilik dikimini öğrenen çocuklarımızın ürettiği ürünleri daha sonra pazarlamayı da düşünüyor.”
Henüz pazarlama aşamasına gelmediklerini anlatan Başkan Nejat Gürlük, “İyice öğrenmelerini bekliyoruz. Eğer çocuklar bu işi tamamen öğrenirse bir atölye kurup yaptıkları ürünleri satmayı düşünüyorlar, biz de kendilerine bu konuda yardımcı olacağız. Çocuklar böylelikle eve kapanıp kalmaktan kurtulmaları yanında sadece tüketici olmaktan çıkıp, kendi becerileri doğrultusunda üretebilme imkanı da bulacaklar. Elde edilecek para ise çocukların masrafları ve yeni kurslar için harcanacak.” şeklinde sözlerini tamamladı.
Engellerine takılmadan üretmeye çalışıyorlar

Engellerine takılmadan üretmeye çalışıyorlar
SON EKLENEN GALERİLER
Diğer Haberler


ÜYE İŞLEMLERİ
ÜYE İŞLEMLERİ
- 17:16 - Eskişehir Sağlık Sen'den Ankara Çıkarması
- 16:25 - Ağaca çarpan otomobil alev aldı
- 16:24 - Polisten 'Dolandırıcılara dikkat' broşürü
- 16:21 - 12 ülkeden 60 uzman 'Kuraklık Çalıştayı'nda buluştu
- 16:21 - Güney Ege ve Batı Akdeniz’in batısında fırtına bekleniyor
- 16:21 - Ehl-i Beyit’i sevenler gözyaşlarını tutamadı
- 16:20 - Mehmet Atalay ameliyata alındı
- 16:19 - Beşiktaş, Manisaspor maçı için Antalya’dan İzmir’e uçtu
- 16:18 - Çankırı, KUZKA’da kazanan projeler belli oldu.
- 16:18 - Selçuklu'ya 122 bin metrekarelik bir park daha
- 16:17 - Kapadokya caz müziği ile buluştu
- 16:16 - Zonguldaklı gençler Şanlıurfa'da pamuk topladı
- 16:14 - Türkiye Güreş Federasyonu Başkanı Çeker’den, Türel’e teşekkür plaketi
- 16:14 - Sedefçi: Ciğercilerimiz, taşın altına ellerini koysunlar
- 16:13 - Okul yerine tarlaya çalışmaya gidiyorlar
Tüm Hakları Saklıdır © 2008 Vilayet 26 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 000 000 00 00
Tel : 0 000 000 00 00