Sakarya Tabip Odası Başkanı Opr. Dr. Dursun Bostancı, kış aylarında gribal enfeksiyon durumunda hemen antibiyotik kullanıldığını belirterek, bunun doğru olmadığını söyledi. Sık alınan antibiyotiğin direnç kazandığını ifade eden Bostancı, “Bir gün çok ciddi bir hastalık durumunda gerçekten antibiyotiğe ihtiyacınız olabilir. O zaman son pişmanlık fayda etmez.” dedi.
Opr. Dr. Bostancı, Cihan Haber Ajansı (Cihan)’na yaptığı açıklamada, soğukların başlamasıyla birlikte gribal enfeksiyonlarda artış gözlendiğini, insanların bilinçsizce doktor tavsiyesi olmadan kafalarına göre antibiyotik kullandıklarına dikkat çekti.
Gribin, virüslerden kaynaklandığını, antibiyotiğin virüslere etkili olmadığını vurgulayan Bostancı, şu bilgileri verdi: “Gribal enfeksiyonlar virüslerden kaynaklanıyor. Dinlenmek, bol sıvı almak, dengeli beslenmek ve ihtiyaç halinde vitamin takviyesi ile grip tedavi edilebilir. Gribal enfeksiyonlarda kesinlikle antibiyotik kullanılmamalı. Eğer bakteri türü bir enfeksiyon geçiriliyorsa o zaman doktor tavsiyesi ile antibiyotik kullanılabilir.”
Basit rahatsızlıklar için sık ve bilinçsiz alınan antibiyotiğin vücutta direnç kazandığını vurgulayan Bostancı, şu uyarılarda bulundu: “Bir gün ciddi şekilde hastalanabilirsiniz ve o zaman gerçekten antibiyotik kullanmanız gerekir. Ancak gereksiz kullanılan antibiyotiğe vücutta direnç kazanması sebebiyle antibiyotik etkili olmaz. O zaman doktor iyi ilaç yazmadı derler ve doktor doktor gezerler. Bu duruma düşememek için gereksiz yere antibiyotik kullanmamak gerekir. Antibiyotiği sadece doktor yazdığı takdirde kullanılması çok ama çok önemlidir.”
"AYAĞINIZI VE BAŞINIZI SOĞUKTAN KORUYUN"
Gribal enfeksiyona yakalanmamak için soğuktan korunmanın, özellikle baş ve ayakların sıcak tutulmasının önemli olduğunu anlatan Bostancı, şu tavsiyelerde bulundu:
“Kalın giysi yerine ince pamuklu kat kat giyinin. Başınızı ve ayaklarınızı mutlaka soğuktan koruyun. Şapka, bere ve atkı kullanmayı alışkanlık haline getirin. Kısa saçlı olanlar ile duş aldıktan sonra saçlarını kurutmayanlar sinüzite yakalanabilirler. Mümkün olduğunca vücudun tüm organlarını soğuktan korumak gerekir. Özellikle çocuklar, yaşlılar ve kronik rahatsızlığı olanlar ve vücut direnci zayıf olanlar, mutlaka şapka ve bere kullanmalılar ve ayaklarını sıcak tutacak ayakkabı giymeye özen göstermeli.”
Bostancı: Sık ve bilinçsiz alınan antibiyotik vücutta direnç kazanır

Bostancı: Sık ve bilinçsiz alınan antibiyotik vücutta direnç kazanır
SON EKLENEN GALERİLER
Diğer Haberler




ÜYE İŞLEMLERİ
ÜYE İŞLEMLERİ
- 17:16 - Eskişehir Sağlık Sen'den Ankara Çıkarması
- 10:29 - İzmir 19 Mayıs kutlamalarını bir haftaya yayacak
- 10:22 - Genelkurmay Başkanı Özel, Isparta'da
- 10:22 - TBMM Başkanı Çiçek'ten, Başoğlu için başsağlığı mesajı
- 10:13 - Eryol: Her şehir ile afet haberleşmesi yapabiliriz
- 10:09 - Badem ağaçları kış ortasında çiçek açtı
- 09:58 - İzmir buz tuttu, 1 metrelik sarkıtlar oluştu
- 09:52 - Kuaför gaspçısı 3 kişi polisten kaçamadı
- 08:49 - İstanbul’da kar çilesi
- 04:51 - Sabiha Gökçen Havaalanı’nda bazı uçak seferleri iptal edildi
- 01:45 - Ankara'da kaza: 1 ölü, 2 ağır yaralı
- 00:54 - Haydarpaşa’dan son tren protestolar eşliğinde kalktı
- 00:49 - Kırıkkale’de köy kahvehanesi silahlı saldırı: 2 yaralı
- 00:41 - Putin karşıtı gösteriye polis müdahale etti; 49 kişi göz altına alındı
- 00:07 - Gebze Keresteciler Sitesi'nde 2 işyeri yandı
Tüm Hakları Saklıdır © 2008 Vilayet 26 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 000 000 00 00
Tel : 0 000 000 00 00