• BIST 10105.37
  • Altın 3153.968
  • Dolar 35.6404
  • Euro 37.1835
  • Eskişehir 3 °C
  • Ankara 3 °C
  • İstanbul 7 °C
  • İzmir 8 °C

Boş okullar mantar tarlası olarak ekonomiye kazandırıldı

Boş okullar mantar tarlası olarak ekonomiye kazandırıldı
Boş okullar mantar tarlası olarak ekonomiye kazandırıldı

Eskişehir İl Tarım Müdürlüğü, köylerdeki işsiz vatandaşlara gelir sağlaması amacıyla kültür mantarı üretimi başlattı. Mantarlar, vatandaşlara ek maliyet getirmemesi için taşımalı eğitim nedeniyle köylerde boş kalan ilköğretim okullarında yapılıyor.

İlçe Tarım Müdürlükleri tarafından kurstan geçirilen vatandaşlar, söz konusu boş kalan köy okullarında mantar üretiyor. Mantar üretiminde daha çok kadınlar görev alıyor. Üretilen mantarlar bölgede kurulan tesiste işlenerek pazarlanıyor. Bu sayede ülke ekonomisinin yanında köylüler de kazanıyor.

Eskişehir Tarım İl Müdürü Mevlüt Gümüş, alternatif tarım ürünlerinden olan Kültür Mantarı üretiminin Eskişehir'de her geçen gün arttığını söyledi.

Gümüş, yıl boyunca mevsimsel dönem fark etmeksizin üretimi yapılan Kültür Mantarının, tarım teşkilatı ve kaymakamlıkların sağladığı teknik ve finansal destek ile daha cazip hale geldiğini kaydetti. Özellikle Mihalgazi ilçesinde kültür mantarı üretimi potansiyelinin çok daha arttığını vurgulayan Gümüş, "Mantar üretimi konusunda kullanılmayan, okullarımızı da değerlendiriyoruz. Çiftçilerimize ek bir maliyet getirmeden taşımalı eğitim nedeniyle boş kalan köy okullarımız değerlendirilerek buralarda mantar üretimi yapılmakta. Böylece boş okullarımız değerlendirilmekte ve ekonomiye hizmet etmekte." diye konuştu.

Mihalgazi ve bölgesinde kültür mantarcılığını geliştirmek için çalışmaların devam ettiğini, bu bağlamda işletmeler kurulduğunu dile getiren Gümüş, "Alpagut beldesinde, 35 ton kapasiteye sahip, 5 adet üretim odasından oluşan kültür mantarı işletmesi kuruldu. Tesisin işletmeciliğini çiftçilerimiz kendisi yapıyor. Tarım Müdürlüğümüze bağlı ziraat mühendisi desteğini sunuyor." ifadesini kullandı.

Kültür mantarcılığı konusunda İlçe Tarım Müdürlüğü tarafından çiftçilere uygulamalı eğitimler verildiğini ifade eden Gümüş, ellerindeki projenin tamamlanması ile Mihalgazi ilçesinde bulunan mantar üretim tesisi sayısının 3'e çıkacağını vurguladı.

Önümüzdeki dönemlerde kurulacak olan yeni tesislerle bölgenin mantar üretim alanında önemli bir yere gelmesinin amaçlandığının altını çizen Gümüş, "Mihalgazi ilçemizdeki bu çalışma herkese örnek olacak türden. Bu çalışma böylelikle ilimiz tarımsal üretimine çeşitlilik kazandıracak. Mantarcılık üretim kapasitesini artıracak bu tür projelerin devam etmesini arzuluyoruz. Bu çalışmalar, ülke ekonomisi ve işsizliğin azaltılması bakımından çok önemli bir faktör olacaktır." dedi. (CİHAN)

Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2008 Vilayet 26 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 000 000 00 00