• BIST 10105.37
  • Altın 3156.576
  • Dolar 35.6402
  • Euro 37.1402
  • Eskişehir 3 °C
  • Ankara 3 °C
  • İstanbul 6 °C
  • İzmir 8 °C

Anadolu Üniversitesi'nin Eskişehir'e katkısı 1 milyar YTL

Anadolu Üniversitesi'nin Eskişehir'e katkısı 1 milyar YTL
Anadolu Üniversitesi'nin Eskişehir'e katkısı 1 milyar YTL

Eskişehir Anadolu Üniversitesi'nin kent ekonomisine 2007 yılında 1 milyar YTL'nin üzerinde katkı sağladığı belirtildi.

Anadolu Üniversitesi tarafından yapılan "Anadolu Üniversitesi'nin Eskişehir'e etkileri ve şehrin üniversiteyi algılayışı" araştırma sonuçları açıklandı. Rektör Prof. Dr. Fevzi Sürmeli, 1958 yılında kurulan Anadolu Üniversitesi'nin bölge halkı ve kurumları için büyük önem taşıdığını söyledi. Konunun önemini bilimsel olarak ortaya koymak için bir araştırma yaptıklarını belirten Sürmeli, bu amaç kapsamında, üniversitenin ileriye yönelik olarak şehirle ve bölgeyle daha çok bütünleşmesinin ve etkin bir üniversite-şehir ve üniversite-sanayi etkileşmesinin sağlanması için verilecek stratejik kararlar ile yapılacak uygulamalara temel oluşturmayı hedeflediklerini kaydetti. Anadolu Üniversitesi'nin, Eskişehir'e katkısının sadece ekonomik açıdan sınırlandırılamayacak çeşitlilikte olduğunun altını çizen Prof. Dr. Sürmeli, "Bu nedenle araştırmada, literatürdeki ekonomi ağırlıklı çalışmalardan farklı olarak, üniversitenin şehirdeki sosyokültürel etki ve işlevleri birbirinden bağımsız olarak ele almak mümkün değildir. Çünkü sadece ekonomik olarak değerlendirilebilecek bir unsurun, sosyokültürel etkileri olabileceği gibi sosyokültürel etkilerin ve işlevlerin uzun dönemde ekonomik etkileri de yaratması doğaldır." dedi.

ESKİŞEHİR EKONOMİSİNE 1 MİLYAR YTL KATKI

Doç. Dr. Deniz Taşçının yürütülücülüğünü üstlendiği araştırmaya göre, Anadolu Üniversitesi'nin şehre yıllık 1 milyar YTL'nin üzerinde ekonomik katkı sağladığı tespit edildi. Rektör Sürmeli, şöyle konuştu: " 2007 yılında Anadolu Üniversitesi'nin personeline yaptığı net ödemelerin mal, hizmet, sermaye ve transfer harcamalarının Eskişehir ekonomisine doğrudan etkileri yaklaşık 188,3 milyon YTL, öğrenci ve ziyaretçi harcamaları gibi dolaylı etkileri 254,3 milyon YTL ve çarpan etkisiyle oluşan uyarılmış etki de 563,7 milyon YTL'dir. Bu rakamlar toplandığında, Anadolu Üniversitesinin Eskişehir ekonomisine 2007 yılı için toplam katkısı 1 milyar YTL'nin üzerindedir. TÜİK verilerine göre 2007 yılında Eskişehir'in ulaştığı toplam ihracat rakamının yaklaşık 661,7 milyon YTL olduğu düşünüldüğünde katkının büyüklüğü daha iyi anlaşılabilir. Çarpan etkisi sonucunda üniversite tarafından harcanan 1 YTL, Eskişehir ekonomisinde yaklaşık olarak 5.24 YTL gelir ve 4.15 YTL harcanabilir gelir yaratmaktadır. Dolayısıyla üniversite kaynaklı harcanan 1 YTL'nin devlete yaklaşık olarak 1.09 YTL vergi geliri yarattığı söylenebilir."

Anadolu Üniversitesinin Eskişehir ekonomisine bir diğer önemli katkısının oluşturduğu istihdam olduğunu dile getiren Rektör Sürmeli; " da yarattığı istihdamdır. Üniversite, 2007 yılında kam püslerinde 4 bin 776 kişiye doğrudan istihdam sağlamıştır. Ayrıca üniversite havaalanı ve üniversitenin mal, hizmet ve sermaye giderlerinin etkisiyle de 2 bin 163 kişiye dolaylı olarak istihdam sağlamıştır. Böylece, Eskişehir'de toplam 6 bin 939 kişiye istihdam imkânı yaratmıştır." şeklinde konuştu.


ESKİŞEHİR HALKI ÜNİVERSİTEDEN GURUR DUYUYOR

Araştırmada ayrıca Eskişehir halkının üniversitesinin şehirlerinde bulunmasından gurur duyduğu sonucunun çıktığını vurgulayan Rektör Sürmeli, "Anadolu Üniversitesinin Eskişehirli gençlerin büyük şehirlere gitmesine gerek kalmadan nitelikli ve ekonomik bir yüksek öğrenim olanağı sunduğu görüşleri de sırasıyla yüzde 88 ve yüzde 93 oranlarında kabul görmüştür. Şehir anketinin uygulandığı Eskişehir halkının yüzde 97'si, Anadolu Üniversitesinin yaşadıkları şehirde bulunmasından gurur duyduklarını belirtmiştir. Katılımcıların yüzde 94'ünün Anadolu Üniversitesinin Eskişehir'in sosyokültürel yaşamına çok büyük katkıda bulunduğu konusunda düşünce birliği içinde olduğu görülmüştür. Anadolu Üniversitesinin ayda ortalama 55 etkinlik düzenlemesi ve bu etkinlikleri ayda yaklaşık 28 bin kişinin izlemesi de bu görüşü desteklemektedir." ifadesini kullandı.

Yapılan araştırmada, üniversitenin bölge halkı ve kurumları için önemi bilimsel olarak ortaya konulduğunu ifade eden Sürmeli, "Üniversite-şehir etkileşiminin farklı boyutlarda değerlendirilmesi ve bulguların paylaşılması üniversitenin hizmetlerini iyileştirme ve yaygınlaştırma konusundaki kararlılığını ve şeffaflığını yansıtmaktadır." açıklamasını yaptı. 

Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2008 Vilayet 26 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 000 000 00 00